Bekijk snel onze aanbiedingen! En profiteer van hoge kortingen

Houtmand Jute

Riet en rotan, wat is het verschil?

Kijk eens rond op de website van Het Mandenhuys en je komt honderden rieten en rotan producten tegen.

Maar wat is het verschil eigenlijk tussen riet en rotan?
Het massieve rotan (niet te verwarren met bamboe dat hol is) is een harde soort liaan en groeit in tropische regenwouden. Rotan is een prachtig, natuurlijk materiaal  waar geweldige meubels, fietsmanden en dienbladen van gemaakt kunnen worden.

Riet is een waterplant en is in principe niet bruikbaar om meubelen of plantenbakken van te maken. Vaak wordt met riet dan ook pitriet bedoeld, het binnenste van de stengel van rotan. De formulering ‘rieten stoel’ is dus eigenlijk ook niet helemaal juist maar omdat in de volksmond de naam riet wel veel wordt gebruikt gebruiken wij de naam riet ook regelmatig in de benaming van onze producten.

Rotan in de regen, geen goed idee

Rieten meubelen (die van pitriet dus) zonder speciale behandeling verdragen vocht erg slecht. Rotan meubelen kunnen best tegen een regenbuitje maar kijk uit dat je rotan meubelen niet te lang in de nattigheid staan. In de zomer is het verstandig om je rotan meubelen af te dekken als ze buiten staan en in de winter kun je je rotan meubelen het beste binnen zetten. Er bestaan overigens wel bepaalde behandelmethodes waardoor rotan meubelen wel tegen nattigheid kunnen maar daar komen we in een later artikel op terug.

Te droge lucht is ook niet goed voor je rotan meubelen en het is dan ook goed je meubelen zo af en toe in te spuiten met een plantenspuit.

Onderhoud van riet en rotan

Rieten en rotan meubelen kunnen het best worden schoongemaakt met een lauw sopje en zachte borstel. Voeg eventueel wat zout toe zodat de meubelen minder snel uitdrogen. Eventueel kunnen de rieten of rotan meubelen ook nog behandeld worden met wax waardoor ze vocht en vuil afstoten. In een later artikel zullen we nog uitgebreid terugkomen op het onderhoud van onze producten.

Mand Gestreept Geel Rond Ø45cm Groot

Mis nooit meer een aanbieding

Het Mandenhuys heeft regelmatig mooie deals! Wil jij deze aanbieding en nieuwe producten als eerste in je mailbox ontvangen? Vul dan hieronder je e-mailadres in en meld je GRATIS aan.